ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ ОТ МВР !

 

Във връзка с обявеното ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ се наблюдава злоупотреба с Вашите емоции и рязко увеличение на опитите за извършване на престъпления против собствеността гражданите, поради което е необходимо повишаване бдителността Ви с цел недопускане извършването на :

 ИЗМАМИ !

Наблюдават се опити за телефонни измами, при които част от измамниците успешно използват желанието на хората да помагат на полицията, а други се възползват от страха и несигурността при разпространението на коронавируса!

Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция Ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод борба с разпространението или лечението на коронавируса!

Имайте предвид, че измамливите обаждания могат да се получат по всяко време на денонощието, докато сте на работа или вкъщи!

Особено важно е да знаете, че чрез телефонните измами – по телефона Ви искат пари, като схемите и причините за това могат да бъдат различни! Запомнете, че щом Ви поискат пари, то значи се опитват да Ви измамят! Органите на МВР, държавните институции, здравните заведения и други неправителствени организации нямат практики и не искат пари, чрез телефонни разговори !

Използвайки ситуацията към момента е възможно, лицата извършващи телефонни измами да използват различни сценарии свързани с коронавируса!

Не се доверявайте на обаждания от непознати или от такива, които се представят за полицаи, лекари, ваши близки или роднини! Особено подозрителни бъдете при заявяване от тяхна страна, че трябва да им дадете пари – ТОВА СЪС СИГУРНОСТ Е ОПИТ ИЗМАМА!

ПОДЧЕРТАВАМЕ ВИ, ЧЕ КЪМ МОМЕНТА НЯМА ВАКСИНИ, ТАБЛЕТКИ, ОТВАРИ, ЛОСИОНИ ИЛИ ДРУГИ ПРОДУКТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА „COVID-19”

Ако имате съмнения, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус, потърсете информация от здравните власти или се свържете с телефон 112 !

Игнорирайте всички онлайн оферти за ваксини, лекарства и др.!

В случай на посещение на домашния Ви адрес от непознати лица, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла или не, задължително изискайте да Ви се легитимират с документ за принадлежността им към органите на МВР или здлавните власти!

При съмнение за опит за извършване на неправомерни действия, позвънете на тел. 112 !

КРАЖБИ И ГРАБЕЖИ!

 Използвайте предимно електронни начини на плащане – банкови карти!

Не носете в себе си големи суми пари!

 Не съхранявайте големи парични суми в домовете си !