ДОГОВОРЪТ ЗА ПАРК МУЗЕЙ НА АВИАЦИЯТА В ГРАД БОЖУРИЩЕ ВЕЧЕ Е ФАКТ

ИЗЯВЛЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА БОЖУРИЩЕ Г-Н ГЕОРГИ ДИМОВ ПО ПОВОД ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА

“Уважаеми съграждани,

с огромна радост и гордост бих искал да споделя с Вас, този изключително важен и същевременно ИСТОРИЧЕСКИ МОМЕНТ както за нашата община, така и за цяла България!

Днес подписахме договор, чрез който, община Божурище ще възвърне това, което БЕШЕ БЕЗВЪЗВРАТНО ЗАГУБЕНО и с тази стъпка вървим към реалното обособяване и изграждане на Парк музей на авиацията в нашата община!

Това ще се случи чрез прехвърляне правото на собственост от страна на собствениците върху недвижим имот и съществуващата в него сграда (първата аерогара в София) за изграждането на Парк музей на авиацията, позициониран на терена на бившето летище „Божурище“.

Чрез този договор ще придобием 3600 кв.м.,ТЕРЕНЪТ И СГРАДАТА ЩЕ БЪДАТ ДАРЕНИ НА ОБЩИНА БОЖУРИЩЕ, и Парк музеят на авиацията ще бъде изграден изцяло за сметка на италианската фирма, собственик на целия парцел.

Сградата на музея ще бъде ремонтирана, достъпна за всички жители и гости на Божурище, около нея ще бъдат обособени алеи, зеленина и експозиционна площ – всичко ще разказва за славната история на нашата авиация. Всичко това ще показва устрема към съхранението на историята и културата.

Когато станем готови и всичко вече стане факт, така както, аз и моят екип сме доказали, че можем да реализираме поставени задачи и че всичко заложожено става реалност, Парк музеят ще отвори врати в град Божурище. Той ще се превърне в едно от най-притегателните места за посещения, именно, защото в Божурище стои скътана цялата славна история на българската авиация. На летище „Божурище” са получили крилата си хиляди български пилоти и парашутисти, а някои от тях са оставили и костите си там…”