Пролеша е село, част от община Божурище, Софийска област,  намиращо се в Западна България.

С. Пролеша е разположено на 577 m н. в., в северозападната част на Софийското поле, на 12 km югоизточно от Сливница и на 17 km северозападно от центъра на София.

Намира се в полите на Пролешка могила и около река Вада, която води началото си от непресъхващ извор в центъра на селото, каптиран и известен като „Римската чешма“. Климатът е умереноконтинентален с температури, близки до тези в гр. София.

През селото преминава пътят Костинброд – Хераково. На около 2 km по пътя за гр. Костинброд се намира и жп спирка „Бригадир“ на линията Перник – Волуяк.

Общественият транспорт се осъществява от автобуси и маршрутни таксита с маршрут Божурище – Хераково. Началната им спирка се намира в центъра на гр. Божурище. Връзка с гр. София – автобус 54 с начална спирка метростанция „Сливница“ и крайна спирка гр. Божурище – „Пътен възел Калотина“.

Съборът на селото е на църковния празник „Свети дух“.

В селото има два мебелни завода – Метрон и АМО, фирма „Леском“ за сушене на дървен материал и фирми „Форесттрейдинг“ и „Европанел“ за изработка на паркет, греди и дограма от дъбов материал. В индустриалната зона има и леярна за изработване на църковни камбани и свещници.

В с. Пролеша има хотел-ресторант, две бистра, три магазина за хранителни стоки и дом за стари хора „Магнолия“.

Иконостасът на храма „Свети Георги“ е дело на дебърски майстори от рода Филипови.

В село Пролеша е сниман част от сериала „Неизчезващите“ (1988) – продължение на „Дом за нашите деца“ (1986) с режисьор Неделчо Чернев и с участието на Петър Слабаков, Елжана Попова, Атанас Атанасов, Коста Цонев, Грациела Бъчварова, Ана Петрова, Антон Карастоянов, Никола Тодев и др.

Любопитното е, че в сериала действието се развива в черноморско село до Каварна, но част от снимките са правени именно в Пролеша.