От 00,00 часа днес – 7 септември 2021г. започна националното преброяване в България, което се прави на всеки 10 години. То ще се проведе на два етапа – преброяване по интернет и преброяване с преброители.

От 0.00 часа на 7 септември до 24 часа на 17 септември жителите на страната могат да се преброят електронно по интернет. Платформата, на която всеки може да се преброи онлайн, е Census2021.bg. Тя ще бъде достъпна и от сайта на НСИ. Необходимо е да се направи регистрация с ЕГН и документ за самоличност.

При онлайн преброяването се генерира код, който след това преброителите ще съберат при посещение в дома ни след 18 септември.

От 18 септември до 3 октомври преброяването ще продължи по класическия начин – с обход по домакинствата и жилищата и преброяване с анкетна карта. Преброителите ще посещават домовете от 8.00 до 20.00 часа всеки ден, включително събота и неделя. Съгласно Закона за преброяването, участието в него е задължително. 160 лева е глобата за човек, отказал да участва в предстоящото национално преброяване на населението и жилищния фонд в България.

За хората ще работи и телефон *2021, на който всеки може да задава въпроси за преброяването. Телефонът ще работи от 9 до 21 часа, включително и в събота, и неделя, и ще бъде безплатен за повечето оператори.

В преброителните карти има четири раздела – с въпроси за сградата, жилището, домакинството и населението. При попълването на данните човек трябва да даде информация за жилището, в което живее, а ако живее на няколко места – къде стои по-често. Няма значение дали жилището е собствено или не, дали е законно построено, или не.

Жилищата, които не са обитаеми по време на преброяването, ще бъдат регистрирани от самите преброители. Сред въпросите, на които трябва да отговорим, са дали жилището има кухня и баня, дали имаме сателитна или кабелна телевизия, как пътуваме до работното си място и колко често ходим в офиса.

В последния раздел са въпроси като религиозен ли сте, живели ли сте извън България, какво е семейното ви положение и образованието. Като на някои въпроси човек може да посочи, че не иска да отговори.

Отговорите на въпросите са само декларативни и няма да се проверяват.

Първите резултати от преброяването ще излязат до Коледа.