Уважаеми дами и господа,

на 26-ти юли 2021 г. България ще осъществи видеоконферентна връзка на живо с Международната космическа станция.

Това ще бъде уникална възможност за ученици от цялата страна и Европа да зададат своите въпроси директно към астронавти от НАСА и ЕКА (имената предстоят да бъдат обявени).

Това историческо включване ще бъде кулминацията на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“ в София Тех Парк, което ще бъде предшествано от конкурс за набиране на въпроси от ученици на възраст между 6 и 19 години.

Целта на проекта е да се разпали въображението на съвременната младеж, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд, като по този начин позволявайки на България, също и чрез разширено сътрудничество със САЩ в областта на STEM, да изпрати трети астронавт в Космоса.

Регистрацията за събитието ще започне на 1-ви юли 2021 г. Гореспоменатият конкурс се провежда в периода между 21-ви юни и 2-ри юли 2021 г. Повече информация за условията и наградите може да намерите тук.

На 26-ти юли ще се проведе целодневна програма от работилници за деца и младежи от 9.00ч. до 17.00ч.

Откриването на официалната част ще започне от 13.00 ч. с именити гост-лектори и ще приключи с видеоконферентния разговор с астронавтите на борда на Международната космическа станция между 17.00 ч. и 19.00 ч.

Възможност за онлайн предаване ще има в 20 точки на България. Сдружение „Евро Адванс“ е партньор на събитието заедно с медийните партньори – информационните сайтове Kmeta.bg, Economic.bg и TheMayor.EU. Може да се присъедините към това грандиозно събитие на място и онлайн, като предоставите шанс и на децата да се потопят в невероятната космическа атмосфера.

Нека Божурище стане един от центровете на Земята, които ще имат директен контакт с Космоса! Да дадем изключителния шанс на учениците да се докоснат до мечтата на всяко дете – да стане астронавт!

Hello Space Покана (1)