• 07.11.2020
  • 17:00
  • Музея към 78. СУ „Хр. Смирненски“ – Банкя

Столична община район „Банкя“, Община Божурище, Сдружение „Неронци“ и Издателство „Библиотека България“ обявяват:

Литературно-художествената инициатива и конкурс за картина по разказа

„Нюанси на смущение“:

Съвременни Будители 2020

Инициативата е инспирирана от едноименния разказ на Марисиана Влашева, спечелил приз и включен в антологията „Речник на страданието“. Разказът „Нюанси на смущение“ е достъпен тук.

Поканата за участие е отворена към художници на възраст над 18 г. Картините следва да бъдат изпратени до 01.11.2020 г. (повече информация тук). Първото издание на настоящата инициатива целѝ да популяризира български писатели и художници, показвайки градивната подкрепа и взаимното вдъхновение при миксиране на изкуствата.

Първото издание на инициативата е по повод Деня на Народните будители, 1 ноември. Писателката и художничка Марисиана Влашева, подкрепена от СО Район „Банкя“ и Община Божурище, заедно със Сдружение „Неронци“, Издателство „Библиотека България“ и представители на бизнеса в Банкя и Божурище, ще покажат едно възможно лице на съвременните български будители – художници, изкуствоведи, фотографи, писатели, графични дизайнери.

В смутните времена, които културата днес преживява, „Нюанси на смущение“ дава възможност за популяризиране, подкрепа и солидарност към български творци-художници, които да се включат със своя картина по разказа. Професионално жури ще оцени картините и ще бъдат връчени три призови парични награди, Награда на кмета на Банкя Рангел Марков, Награда на кмета на Божурище Георги Димов,  както и осемнайсет специални награди, подсигурени от местния бизнес в Банкя и Божурище.

Тържествената изложба-церемония ще се проведе на 07.11.2020 г. (събота) от 17:00 ч. в Музея към 78. СУ „Хр. Смирненски“ – Банкя, при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Събитието ще бъде заснето и излъчено. Специално участие като гост-лектор ще вземе писателката Здравка Евтимова.

Събитието е част от Календара с културни събития на Столична община за 2020 г.

В инициативата могат да участват както професионални, така и непрофесионални художници от цялата страна. Картините трябва да са с размер не по-малък от 30/40 см. Всеки автор има право да участва само с една творба. Няма ограничения за използваните техники

         Участниците могат да изпращат картините си до 01.11.2020 г. до двата офиса на Еконт и Спиди в гр. Банкя за своя сметка. Картините да се адресират до Михаил Михайлов, 0898 508 170. На гърба на всяка картина трябва да са изписани трите имена на участника, възраст, населено място, телефон за контакт и e-mail. Всяка картина трябва да е придружена от подписана декларация за дарение в полза на Сдружение „Клуб „Неронци“. Дарените картините ще бъдат използвани за развитието и целите на Сдружението, а част от тях ще станат дарение на фондовете на Столична община район „Банкя“ и Община Божурище.

Повече информация ще намерите на страницата ни във Фейсбук Нюанси на смущение – арт-инициатива, както и на www.bankya.bg и www.bozhurishte.bg

За повече информация относно конкурса тук .