ПРЕБРОЯВАНЕ 2021

 

НА 08.10.2021Г. В ОБЩИНА БОЖУРИЩЕ ЩЕ ОТВОРИ ВРЕМЕНЕН ПУНКТ ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ

От 18 септември започва вторият етап на Преброяване 2021 – преброяването с преброители. В община Божурище са одобрени 20 преброители, които ще имат за задача да преброят всички хора, които пребивават на територията на общината към един определен момент –  0.00 часа на 7 септември 2021 година.

Ще бъдат преброени също така всички жилищни сгради и жилищата в тях, както и жилищата в нежилищни сгради, в които към критичния момент на преброяването живеят хора.

Преброяването прави своеобразна моментна снимка „с висока резолюция“ на хората и условията на живот в цялата страна. То показва какво е състоянието към един определен момент.

Преброяването чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата от преброител ще се извършва от 8,00 часа на 18 септември 2021г. до 20,00 часа на 3 октомври 2021г. Преброителите ще имат право да посещават дома Ви всеки ден в часовия диапазон от 8,00 до 20,00 часа като ще Ви задават въпроси от преброителна карта, групирани в четири основни раздела – адрес (адресът, на който Ви е намерил преброителя), жилище, домакинство и население. Петият раздел – временно присъстващи лица, се попълва единствено в случай, че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например гости за няколко дни.

С една преброителна карта се брои една сграда, едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него, независимо какъв е постоянният или настоящият им адрес. Ако в сградата има повече от едно жилище, за всяко се попълва отделна преброителна карта.

В раздел „Сграда“ се събират данни за вида на сградата, от каква конструкция е, на колко етажа и през коя година е построена.

Събират се данни и какво е жилището – държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, както и каква е тяхната обща площ, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т.н. Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

В следващия раздел „Домакинства“ се попълва информация за броя на лицата и домакинствата, които обитават жилището, независимо какъв е техният постоянен или настоящ адрес. Домакинство може да бъде едно лице, което живее само или повече лица, които живеят заедно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство –  например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи.

Трябва да се попълнят данни и за всяко едно лице в жилището. Започва се с главата на домакинството или друго пълнолетно лице. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството  – например – ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата – син/дъщеря, на бабата – родител (ако му е майка) или друго неродствено лице (ако му е тъща).

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език и религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи „не мога да определя“ или „не желая да отговоря“. В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището или работното си място.

Всички данни, които предоставяте на преброителя и се записват в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда.

По време на преброяването, всеки ден между 8 сутрина и 20 часа вечерта на национален номер *2021, хората ще имат възможност да се обаждат и да задават въпроси относно преброяването, както и да проверят самоличността на преброителя в техния участък.

Обажданията към национален номер *2021 са възможни от мобилни и фиксирани номера. За абонат на фиксирани мрежи обаждането ще е на цената на един градски разговор. Потребител на мобилна услуга ще заплаща разговора на цената на един разговор в мрежата на телекомуникационния оператор, на който е абонат. За абонатите на Теленор и Виваком мобайл ще можете да се възползвате и от „безплатните си минути“, ако разполагате с такива. За абонатите на А1 цената за обаждане към *2021 ще бъде съгласно абонаментния им план за мрежата на А1.

Целта на всяко преброяване е да установи броя на постоянно пребиваващите на територията на дадена страна хора, за да може те да получат по-добри административни, здравни, образователни услуги, социално подпомагане.

За преброяването не е важно дали сме собственици, наематели или наемодатели, а в какви условия живеем, за това как стигаме до работното си място, дали хората с увреждания имат затруднения при достъпа до собствения си дом, дали търсим активно работа.

Затова преброяването на населението е най-важното статистическо изследване, което се провежда веднъж на 10 години. И колкото по-точно е то, толкова по-висока ще бъде резолюцията на снимката, която ще направим.

Включи се, защото си важен!


СПИСЪК на одобрените кандидати за позиции „контрольор“, „преброител“ за Преброяване 2021 в община Божурище.


Откриване на преброяване 2021

От 00,00 часа днес – 7 септември 2021г. започна националното преброяване в България, което се прави на всеки 10 години. То ще се проведе на два етапа – преброяване по интернет и преброяване с преброители.

От 0.00 часа на 7 септември до 24 часа на 17 септември жителите на страната могат да се преброят електронно по интернет. Платформата, на която всеки може да се преброи онлайн, е Census2021.bg. Тя ще бъде достъпна и от сайта на НСИ. Необходимо е да се направи регистрация с ЕГН и документ за самоличност.

При онлайн преброяването се генерира код, който след това преброителите ще съберат при посещение в дома ни след 18 септември.

От 18 септември до 3 октомври преброяването ще продължи по класическия начин – с обход по домакинствата и жилищата и преброяване с анкетна карта. Преброителите ще посещават домовете от 8.00 до 20.00 часа всеки ден, включително събота и неделя. Съгласно Закона за преброяването, участието в него е задължително. 160 лева е глобата за човек, отказал да участва в предстоящото национално преброяване на населението и жилищния фонд в България.

За хората ще работи и телефон *2021, на който всеки може да задава въпроси за преброяването. Телефонът ще работи от 9 до 21 часа, включително и в събота, и неделя, и ще бъде безплатен за повечето оператори.

В преброителните карти има четири раздела – с въпроси за сградата, жилището, домакинството и населението. При попълването на данните човек трябва да даде информация за жилището, в което живее, а ако живее на няколко места – къде стои по-често. Няма значение дали жилището е собствено или не, дали е законно построено, или не.

Жилищата, които не са обитаеми по време на преброяването, ще бъдат регистрирани от самите преброители. Сред въпросите, на които трябва да отговорим, са дали жилището има кухня и баня, дали имаме сателитна или кабелна телевизия, как пътуваме до работното си място и колко често ходим в офиса.

 

В последния раздел са въпроси като религиозен ли сте, живели ли сте извън България, какво е семейното ви положение и образованието. Като на някои въпроси човек може да посочи, че не иска да отговори.

Отговорите на въпросите са само декларативни и няма да се проверяват.

Първите резултати от преброяването ще излязат до Коледа.


На 02 септември (четвъртък) от 18:00 часа в големия салон на НЧ „Христо Ботев 1934“ – гр. Божурище ще се проведе обучение за преброители и контрольори.

Преброяването на населението и жилищния фонд ще се осъществи в периода от 00:00 часа на 7 септември 2021г. до 20:00 часа на 3 октомври 2021г., като:

А). преброяване чрез попълване на електрона преброителна карта – в периода от 00:00 часа на 7 септември 2021г. до 24:00 часа на 17 септември 2021г.

Б). преброяване чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата от преброител – 08:00 часа на 18 септември до 20:00 часа на 3 октомври 2021г.

Финален списък на одобрените преброители и контрольори в Община Божурище

ЦВЕТЕЛИНА ДИМИТРОВА

Секретар на община Божурище

Председател на Общинска комисия по преброяване 2021г.


Започна набиране на преброители и контрольори за предстоящото през септември и октомври 2021 година 

Metrokutia_v3_75x115 преброяване на населението и жилищния фонд

Удължаване на срока до 16.11.2020г. за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 година преброяване на населението и жилищния фонд

Започна набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 година преброяване на населението и жилищния фонд